Case Study

| all |

The Stills (76 Turnmill Street)

Farringdon, London, UK

This comprehensive refurbishment of a drab, 1970s Government-owned office block (formerly Layden House) has transformed the façade and created 38,000 sq. ft of contemporary office space.

Total Area

3600 m2

System
CAM-V - floor supply, high-level return AND CAM-C - floor supply, low-level return

2020 Refurbishment

This comprehensive refurbishment of a drab, 1970s Government-owned office block (formerly Layden House) has transformed the façade and created 38,000 sq. ft of contemporary office space.

The building sits on the original site of the Booth’s Gin Distillery, in an area known historically for industry and trade.

Alongside the office space, a new co-working space will provide an area for the tenants and their clients to meet and work. On the roof a new communal garden will provide another collaborative space to interact, and enjoy views of London.

The use of AET’s underfloor air conditioning systems, which sit within the new raised-access floor, has allowed the design team to maximise floor to ceiling heights throughout the new office space, providing light and airy work spaces. Flexibility was also a key consideration for this project, especially as much of the office space will be co-working space, where adaptability is crucial.

AET’s underfloor systems have allowed the design team to maximise floor to ceiling heights throughout, providing light and airy work spaces.

The Stills project team used AET’s CAM-C (floor supply, floor return) across the 1st to 5th floors, and the CAM-V (floor supply, high level return) system on the 6th floor. Conditioned air is distributed into the void beneath the raised access floor and is induced into the space via AET’s unique Fantile units, which fit seamlessly into the floor, and can be easily relocated. A total of 213 Fantile units were used across the 6 floors of office space.

Room air is drawn back to the Conditioned Air Module (CAM) within the floor void via the return air path which is segregated from the supply air using flexible, fire proof baffle which is also easily reconfigured during the fit out works to suit the office layout above.

The imminent arrival of Crossrail at Farringdon Station, which sits directly opposite the building, will make this office space even more desirable, and the transformation of the ground floor into retail and restaurant units will further rejuvenate Turnmill street and create an welcome addition to this conservation area.

The project is due for completion in Summer 2020.

Developer – The City of London/Homes England

Architect – Hawkins Brown

M&E Consultant – Peter Brett Associates

Quantity Surveyor – Turner & Townsend

Main Contractor – Gilbert Ash

M&E Contractor – Michael Nugent


Case Study PDFs

Contact us at sales@flexiblespace.com to request PDF case studies

Shatin Industrial Centre

Underfloor air conditioning was specified for the project at Shatin Industrial Centre, transforming the entire sixth floor into a co-working space specifically for a community of designers and architects.

Refurbishment

The Hoxton (Wedge House)

The Hoxton Hotel incorporates 192 hotel rooms, restaurants, bars and function rooms, as well as 4,000m2 of flexible co-working office space, the all within a sleek and contemporary building.

Refurbishment

SAS Marlow

Since the installation of AET’s UfAC system and completion of the fit-out works, SAS’s staff have been able to move back into their new office environment. Many of them have already commented on the vastly improved working conditions.

Refurbishment

Citygate House

AET’s system has formed a significant element of its refurbishment works, and has enabled the project team to maximise floor to ceiling heights.

Refurbishment

Contact us to discuss your HVAC requirements

See how UfAC can speed up construction time, reduce costs and create space.