AET Flexible Space | Case Study | University of Essex

Case Study

| all |

University of Essex

Colchester, UK

The client preferred a flexible system which would satisfy both high and transient occupancy levels and adapt to future change of use within the space.

Total Area

6,200 sq m

System
CAM-V Underfloor supply air and high level return air

2015 New Build

Underfloor air conditioning was specified for the £16.5 million new build development at the University of Essex’ Colchester campus; the largest new building on campus since 1965 providing an integrated learning centre, library extension, media centre and council board room. The ventilation system was to provide low energy comfort cooling with high levels of fresh air to the mixed-use space. The client preferred a flexible system which would satisfy both high and transient occupancy levels and adapt to future change of use within the space.

The project was the first to install the new TU4-EC Fantile, the standard fan terminal unit with the addition of EC fan technology for improved energy efficiency and also makes use of the new Flexgateway for Modbus BMS system for improved control and communications.

The project had a sustainability target of BREEAM Very Good.

Architect – Patel Taylor
Consultant – Mott MacDonald
Client – University of Essex
M & E Contractor – Imtech


Case Study PDFs

Contact us at sales@flexiblespace.com to request PDF case studies

10 St Giles Square

Part of the dramatic revival of London’s iconic skyscraper, Centre Point, this project, completed in February 2021, focused on creating the new London headquarters of Japanese developer and investor, Kajima.

London Refurbishment

20 Red Lion Street

This redevelopment of an existing five-storey 1950’s office building in the heart of Holborn, includes a single-storey extension to the roof, an extension to the office plate to the rear by 3.5m, and an extensive internal reconfiguration.

Refurbishment

Harella House

This high-end refurbishment and extension of a 1930’s warehouse and former clothing factory has had its interior space transformed into six floors of premium, light, airy, and flexible workspace, whilst also achieving a BREEAM ‘Excellent’ rating.

Energy Efficiency Refurbishment

Shatin Industrial Centre

Underfloor air conditioning was specified for the project at Shatin Industrial Centre, transforming the entire sixth floor into a co-working space specifically for a community of designers and architects.

Refurbishment

Contact us to discuss your HVAC requirements

See how UfAC can speed up construction time, reduce costs and create space.